Optima-zóna

Stabilitási tartomány

Felépülési zóna: Optima-zóna
Tartomány: Stabilitási tartomány

Az általad igaznak minősített állítások alapján arra lehet következtetni, hogy a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából a gondolataid és a viselkedésed olyan jegyekkel bírnak, amelyek általában az Optima-zóna Stabilitási tartományába sorolható egyénekre jellemzőek.

  • Józan emberként önmagad kiteljesítésére törekedhetsz…
  • A változásokhoz megfelelően alkalmazkodhatsz…
  • Tudatos és tettre kész vagy…
A józanság megbecsülése…

Aki a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából az Optima-zóna Stabilitási tartományában van, minden körülmények között tartózkodik a szerfogyasztástól, és a függőség rabságából szabadulva már nem a leszokásra fókuszál, hanem önmaga kiteljesítésén dolgozik.

A stabilitás állapotában az egyén a józanságot olyan nagy becsben tartja, hogy a különféle személyes céljai megvalósításán fáradozva a hétköznapokban is ügyel arra, hogy fenntartsa azt a testi, lelki és társas harmóniát, amely a szermentes és kiegyensúlyozott élet biztosítéka.

Ha stabil az állapotod, akkor feltehetőleg az emberi kapcsolataid is egyre rendezettebbek, mégpedig azért, mert egyre jobban, illetve megfelelőbben tudod kifejezni az érzéseidet, és képes vagy pontosan megfogalmazni a személyes igényeidet. Te bizony már tudod, hogy mire vágysz, és hangot is adsz a vágyaidnak. Ha pedig a környezeted nem éppen pozitívan reagál a megnyilvánulásaidra, akkor is képes vagy uralkodni az esetleges indulataidon. Ennek megfelelően a különféle kellemetlen helyzetekben már nem az agresszió, a hisztizés, a zsarolás, a bezárkózás vagy éppen a menekülés eszközével próbálsz célt érni.

Habár lehet, hogy már nem jársz rendszeresen szakemberhez vagy önsegítő csoportba, mégis pontosan ismered a saját hiányosságaidat, gyengeségeidet, és azt is tudod, hogy kihez kell segítségért fordulnod, ha esetleg elakadnál a józanságod fenntartását szolgáló törekvéseidben.

Feltehetőleg számtalan olyan tevékenységet találtál magadnak, amelynek a rendszeres gyakorlása kizárja, hogy alkoholt igyál, vagy drogozzál. A munkád, a hobbid, vagy épp a rendszeres sport szinte immunissá tesz téged a kísértésre.

A testi-lelki stabilitásod egyúttal arról is tanúskodik, hogy számtalan problémádat megoldottad már – akkor is, ha esetleg kemény hónapok és évek küzdelmei vannak a hátad mögött. A küzdeni akarásodnak ékes bizonyítéka az is, hogy annak ellenére könnyen uralod az esetlegesen negatív késztetéseidet, hogy az önkontroll visszaszerzése általában az egyik legnagyobb kihívást jelenti minden szenvedélybeteg számára.

Jutalmazás

Mindazokért a sikerekért, amelyeket eddigi elértél a felépülésben, és amelyeket még el fogsz érni józan emberként, bizony érdemes önmagadat megjutalmaznod valamivel (akár csak egy aprósággal: például egy kis jól megérdemelt kikapcsolódással). A sikereid tudatosítása és megjutalmazása ugyanis olyan pozitív megerősítéssel szolgálhat számodra, amely segít abban, hogy hosszú távon is megőrizd a józanságodat.

Változások

Bizonyára azt is megtapasztaltad, hogy a környezetedben élők számára is rendkívül nagy öröm, hogy végre nyugalom van az életükben annak köszönhetően, hogy már egy jó ideje tiszta vagy. Ugyanakkor azt is érezheted, hogy néha olyan módon viselkednek veled, amely esetleg veszélyeztetheti a józanságodat. Előfordulhat ugyanis, hogy idegesek, türelmetlenek, vagy épp követelőzőek. Még az is lehet, hogy úgy érzik, a sikeres talpra állásod óta mindig minden rólad szól.

Akár te vagy a családod életének középpontjában, akár nem, kétségtelen, hogy a környezetedben élőknek alkalmazkodniuk kell hozzád, és nekik maguknak is érdemes eszközölniük bizonyos változtatásokat – ha csökkenteni szeretnék a visszaesésed kockázatát. Szükség lehet például a saját szerhasználati szokásaik megváltoztatására, sőt arra is, hogy „száműzzék” az alkoholt a családi otthonból. Bizonyos esetekben szükségessé válhat akár a költözés és a munkahelyváltás is. Mindez természetesen óriási kihívást jelent valamennyi érintett számára. Éppen ezért fontos, hogy türelmes legyél a hozzátartozóiddal, és fogadd el, hogy hozzád hasonlóan bizony nekik is időre van szükségük ahhoz, hogy felülkerekedjenek a félelmeiken, és legyőzzék magukban a változással szembeni ellenállást.

A családod tagjai leginkább akkor tudnak majd maguk is a változás útjára lépni, ha megbíznak benned. Éppen ezért fontos, hogy továbbra is tartózkodj a szélsőséges megnyilvánulásoktól, és ne feledkezz meg arról, milyen nagy jelentőséggel bír a világhoz való viszonyulásod, és milyen fontos, hogy olyan döntéseket hozz, amelyek nemcsak a saját javadat, hanem mások javát is szolgálják.

Tudatosság

Nagy valószínűséggel a tudatosságnak olyan fokára jutottál már, hogy nemcsak reflektálni vagy képes a gondolataidra, hanem meg is tudod kérdőjelezni mindazoknak a negatív gondolatoknak a helytállóságát, amelyek mindenféle rossz beidegződések és automatizmusok folytán olykor-olykor még átsuhannak a tudatodon. Ebből adódóan pedig már egyre kevésbé dőlsz be például az alábbi feltételezéseknek.

  • Mindenki csak ki akar használni.
  • Senkire sem számíthatok.
  • Ha valamit csinálok, akkor azt csak 100%-osan lehet, vagy sehogy.
  • Muszáj innom/drogoznom, különben bekattanok.
Cselekvés

A gondolataid uralása mellett valószínűleg már a tevékenységeidre is egyre nagyobb figyelmet fordítasz, és az életviteledet olyan rendszeres tevékenységek határozzák meg, amelyek kizárják az ivás vagy a drogozás lehetőségét. Emellett tudatosan kerülöd a visszaesés veszélyét magukban hordozó kockázatos helyzeteket. Mindezt pedig nem lemondásként vagy veszteségként éled meg, hanem élvezed, hogy új emberként élheted az életed.

Most már Te is azok közé tartozol, akik józan emberként tudatosan dolgoznak azon, hogy olyan egyénné váljanak, aki stabil önbecsüléssel rendelkezik, és így az embertársai hasznára lehet.

Élvezd a józanságod minden egyes percét!

NE FELEDD:
Ha továbbra is stabilitásra törekszel, biztos lehetsz abban, hogy a jutalom nem marad el!

Ha e-mailben is szeretnéd megkapni az Optima Teszted eredményét egy letölthető fájlban (teljesen ingyenesen), csak töltsd ki az alábbi mezőket, és kattints a gombra.

E-mail-cím:*
Név:*
ÁSZF és adatvédelmi szabályzat:* Az ÁSZF-et és az adatvédelmi szabályzatot elfogadom.