OPTIMA RENDSZER

OPTIMA RENDSZER

6

Az Optima Rendszer elemei

Az Optima Rendszer segítségével a függőséggel élők az őket támogató szakember közreműködésével olyan megoldások közül választhatnak, amelyek a leginkább alkalmasak a betegségből való felépülésük elősegítésére, illetve az állapotuk optimalizálására, a testi-lelki egészségük helyreállítására, valamint a családi és társas kapcsolataik rendezésének lehetővé tételére.

 

AZ OPTIMÁLIS ÉLETSTRATÉGIA 6 TITKA

 

Optimalizáció

A felépülés és az életben való boldogulás szempontjából ideális működés kialakítása

Az Optima Rendszer alapja nem más, mint az optimalizáció, azaz annak a legkedvezőbb működési módnak a szakszerű kialakítása, amely a függőséggel élő egyén életében a felépülést, illetve a testi-lelki-társas egyensúly megteremtését szolgálja. Az átfogó optimalizációs folyamat a felépülni vágyó szenvedélybeteg fizikai állapotának, gondolkodásmódjának, hozzáállásának, érzéseinek, szokásainak és viselkedésének kedvező hatású alakítására egyaránt kiterjed, és minden esetben az adott személy szükségleteivel és igényeivel összhangban valósul meg. Ennek megfelelően a szenvedélybetegségből való felépülést szolgáló optimalizáció keretében a szakember semmilyen irreális elvárást nem támaszt a segítségre szoruló szenvedélybeteggel szemben, és kizárólag az optimális segítségnyújtás feltételeinek megteremtésére törekszik.

Hogy miért kell neked az Optimalizáció?

Mert vágysz a jóra…

Mert jól akarod érezni magad a bőrödben…

Mert eleged van az érzelmi hullámzásból…

Mert ragaszkodsz ahhoz, ami joggal jár neked…

Mert szeretnéd, ha újra bíznának benned…

 

Prevenció

A felépülés és az életben való boldogulás szempontjából káros folyamatok megelőzése

Az Optima Rendszerben a prevenció elsősorban a veszélyzónába kerülés megelőzésére szolgál. A megelőzést segítő eljárás keretében alkalmazott praktikus módszerek segítségével megakadályozható, hogy a szenvedélybetegségből tartósan felépülni vágyók életében teret nyerjenek mindazok a gondolatok, érzések és tevékenységek, amelyek megnehezíthetik a motiváció és a józanság melletti elköteleződés biztosítását, és ezért veszélyeztethetik az optimális állapot fenntartását. Esetleges szerhasználat esetén pedig a prevenció legfőképp a tartós szerhasználat meggátolását és az optimális állapot helyreállítását célozza.

Hogy miért kell neked a Prevenció?

Mert nem akarsz visszakerülni a padlóra…

Mert nem szeretnél újra kiszolgáltatottá válni…

Mert élvezed a józanságod…

Mert büszke vagy a józanságodra…

Mert jó újra bízni és hinni önmagadban…

 

Terápia

A felépülés és az életben való boldogulás szempontjából megfelelő kezelési módszerek alkalmazása

Az Optima Rendszerben maga a terápia a szenvedélybetegségből való felépülést optimálisan elősegítő különféle kezelési módszerek integrált és személyre szabott alkalmazásából áll. A tudományoson is bizonyított hatékonyságú és eredményességű tanácsadási és pszichoterápiás módszerek széles tárházából minden esetben azoknak az igénybevételére kerül sor, amelyek a legmegfelelőbbek a segítségre szoruló egyén állapota, szükségletei és céljai szempontjából. A terápiás beavatkozások kivétel nélkül annak tudatában történnek, hogy a szakszerűség és a rugalmasság alapvető feltételét képezi a felépülési folyamat sikerének.

Hogy miért kell neked a Terápia?

Mert esélyt szeretnél a gyógyulásra…

Mert gyötrő testi-lelki tüneteid vannak…

Mert nem akarsz belehalni a függőségedbe…

Mert felismerted, hogy segítséggel könnyebb…

Mert jólesik, ha csak veled foglalkoznak…

 

Intervenció

A felépülést és az életben való boldogulást szolgáló hozzátartozói közbeavatkozás

Az Optima Rendszerben az intervenció alkalmazására abban az esetben kerülhet sor, ha a függőséggel élő egyén nem tartja magát szenvedélybetegnek, és elutasítja a kezelés gondolatát, a hozzátartozói viszont szükségét érzik annak, hogy kezeltesse magát. Ilyenkor a szakember felkészíti az érintett hozzátartozókat egy olyan speciális beavatkozására, amelynek segítségével a család képes lehet úgy alakítani a körülményeket, hogy a függőségben szenvedő családtag elutasító hozzáállása megváltozzon, és az illető mégis elfogadja a számára felkínált segítséget.

Hogy miért kell neked az Intervenció?

Mert fontos neked a szeretted sorsa…

Mert a könyörgés, fenyegetőzés nem vált be…

Mert tudod, hogy a szeretted képes megváltozni…

Mert nyugalomra és biztonságra vágysz…

Mert önmagaddal is törődni akarsz…

 

Motiváció

A felépülést és az életben való boldogulást elősegítő szakszerű ösztönzés

Az Optima Rendszerben a motiváció elsősorban azoknak a gondolatoknak és érzéseknek a felébresztését és kiaknázását hivatott lehetővé tenni, amelyek a rendszeres szerhasználatról való leszokást elősegítő, illetve a józan életvitel melletti elköteleződést megerősítő tudatos viselkedésre ösztönzik a szenvedélybeteget. A fokozott tudatosság ugyanis fokozhatja a felépülés érdekében tett konkrét lépések hatékonyságát és eredményességét.

Hogy miért kell neked a Motiváció?

Mert szükséged van egy kis biztatásra…

Mert néha legszívesebben feladnád…

Mert nem jó elbizonytalanodni…

Mert időnként nehezedre esik uralkodni magadon…

Mert csak egy hajszál választ el az elköteleződéstől…

 

Adaptáció

A felépülést és az életben való boldogulást lehetővé tevő alkalmazkodási képesség kialakítása

Az Optima Rendszerben az adaptációt elősegítő módszerek az alkalmazkodási képesség kialakítására, illetve fejlesztésére szolgálnak. Erre a praktikus képességére hagyatkozva ugyanis a felépülni vágyó szenvedélybeteg szerek igénybevétele nélkül is hatékonyan tud megbirkózni a mindennapos kihívásokkal. A változó körülményekhez való megfelelő alkalmazkodás pedig jelentős mértékben hozzájárul mindazon optimális feltételek megteremtéséhez, amelyek a testi és lelki harmónia alapját képezik.

Hogy miért kell neked az Adaptáció?

Mert érdekel az alkalmazkodás titka…

Mert józanon akarsz boldogulni…

Mert jó lenne sikeresnek lenni…

Mert szeretnéd, ha a kapcsolataid jól működnének…

Mert ha van 1 problémád, és iszol/drogozol, már 2 problémád van…

 

OPTIMA

a Józan ember eszköztára