Veszélyzóna

Kockáztatási tartomány

Felépülési zóna: Veszélyzóna
Tartomány: Kockáztatási tartomány

Az általad igaznak minősített állítások alapján arra lehet következtetni, hogy a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából a gondolataid és a viselkedésed olyan jegyekkel bírnak, amelyek általában a Veszélyzóna Kockáztatási tartományába sorolható egyénekre jellemzőek.

  • Nem érdemes kockáztatni… 
  • Érdemes a szükségleteiddel tudatosan foglalkozni…
  • A veszélyt fel lehet számolni…
Az egészség kockáztatása…

Habár huzamosabb ideig egyáltalán nem fogyasztottál alkoholt és/vagy kábítószert, mostanában egyre gyakrabban forognak a szerhasználat körül a gondolataid, sőt az is lehet, hogy alkalmanként újra a szerhasználat mellett döntesz. Ennek a kedvezőtlen változásnak ugyan számos oka lehet, de elképzelhető, hogy a hátterében valójában különféle megoldatlan lelki problémák állnak.

Az, hogy felhagytál a rendszeres szerhasználattal, a lelki egészséged szempontjából nagyon is kedvezőnek tekinthető, de nem azonos a lelki egészséged helyreállításával. Éppen ezért lehetséges, hogy továbbra is olyan lelki gondokkal küzdesz, amelyek feltétlenül megoldásra várnak. Ha pedig nem sikerül helyreállítani a lelki egészségedet, akkor bizony fennáll a veszélye annak, hogy ismét szerhasználathoz folyamodsz – azért, hogy legalább megkíséreld tompítani a nyomasztó vagy gyötrő érzéseidet.

Ha például hajlamos vagy a szorongásra vagy a depresszióra, akkor lehet, hogy a szerhasználattal való felhagyás egy ideig ugyan kiegyensúlyozottabbá tesz, de előbb-utóbb ismét teret nyerhetnek az életedben azok a tényezők, amelyek szorongóvá vagy depresszióssá tesznek. Ennek a veszélye mindaddig fennáll, amíg nem történik meg a háttérben meghúzódó okok szakszerű feltárása, illetve felszámolása. A lelki problémáiddal tehát valójában a függőségi problémáidtól függetlenül is érdemes foglalkoznod – mégpedig lehetőleg szakember segítségével.

Szükségletek

A különféle lelki problémáid megoldása mellett az is elengedhetetlen, hogy megtanuld egészséges módon (azaz szerhasználat nélkül) kielégíteni a lelki szükségleteidet. A megfelelő életvezetési technikák elsajátítása és következetes alkalmazása ugyanis lehetővé teszi majd számodra, hogy hatékonyan és eredményesen birkózz meg az élet különféle kihívásaival, és ennek eredményképpen többek között azt érezhesd, hogy kompetens vagy, és kellő kontrollt tudsz gyakorolni önmagad felett. Mindezek folyományaként pedig azt is megtapasztalhatod, hogy képes vagy másokhoz egészséges módon kötődni, és megfelelően ki tudod fejezni az érzéseidet.  

Fontos tudnod: azzal, hogy felhagytál a rendszeres szerhasználattal, megteremtetted a feltételeit annak, hogy érdemben hozzáláthass a lelki sebeid begyógyításához (lehetőség szerint szakember segítségével). Ezzel összefüggésben különösen fontos, hogy tudatosítsd magadban mindazokat a negatív gondolatokat, amelyek rendszeresen kísértenek, és ahelyett, hogy a lelki szükségleteid megfelelő kielégítését elősegítenék, valójában alattomos módon visszaterelnek a szerhasználat irányába. Kifejezetten károsak lehetnek például az alábbi gondolatok.

  • Mindenki ki akar használni.
  • Senkire sem számíthatok.
  • Ha valamit csinálok, akkor azt vagy 100%-osan csinálom, vagy sehogy.
  • Muszáj innom/drogoznom, különben bekattanok.
Problémák

Bármi legyen is az, ami éppen gyötör (egy fel nem dolgozott trauma, depresszió, szorongás, párkapcsolati problémák vagy anyagi nehézségek), fontos, hogy sose feledkezz meg a következőről:

Ha van egy problémád, és iszol rá, vagy kábítószerrel kezelgeted, akkor már két problémád is van.

NE FELEDD:
Ha felhagysz a kockázatos viselkedéssel, biztos lehetsz abban, hogy a jutalom nem marad el!

Ha e-mailben is szeretnéd megkapni az Optima Teszted eredményét egy letölthető fájlban (teljesen ingyenesen), csak töltsd ki az alábbi mezőket, és kattints a gombra.

E-mail-cím:*
Név:*
ÁSZF és adatvédelmi szabályzat:* Az ÁSZF-et és az adatvédelmi szabályzatot elfogadom.