Optima-zóna

Ingadozási tartomány

Felépülési zóna: Optima-zóna
Tartomány: Ingadozási tartomány

Az általad igaznak minősített állítások alapján arra lehet következtetni, hogy a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából a gondolataid és a viselkedésed olyan jegyekkel bírnak, amelyek általában az Optima-zóna Ingadozási tartományába sorolható egyénekre jellemzőek.

  • Tudatosítsd a sikereidet…
  • Az optimális állapotból könnyen kibillenhetsz…
  • Érdemes figyelned a jeleket, és kellő kontrollt gyakorolnod az életed felett…
A törekvés hiánya…

Aki a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából az Optima-zóna Ingadozási tartományában van, hosszabb ideje tartózkodik a szerfogyasztástól, azonban a gondolat- és érzelemvilágában tetten érhetőek bizonyos tényezők, amelyek a visszaesés veszélyére figyelmeztetnek. Ha például túlzott magabiztosság jellemez Téged, vagy épp ellenkezőleg, egyre gyakrabban gyötörnek különféle negatív érzések, akkor nagyon fontos, hogy tudatos légy, és időben megállítsd azt a folyamatot, amely akár visszaeséshez is vezethet.

A visszaesés veszélyével azért érdemes számolnod, mert akár túlságosan magabiztos vagy, akár indokolatlanul kishitű, előfordulhat, hogy a gondolataid és az érzéseid olyan viselkedésre késztetnek, amely számodra – mint felépült szenvedélybeteg számára – fokozottan kockázatos, mert könnyen szerhasználatot eredményezhet. Ha tehát meggyőződésed, hogy semmi sem veszélyeztetheti a józanságodat, és ezért például már nem kerülöd azokat a helyzeteket, amelyekben mások szert használnak, akkor bizony nagy kockázatot vállalsz. Ugyanilyen kockázatos lehet azonban számodra az is, ha nem kezdesz el időben tudatosan foglalkozni a téged feszítő szorongás, bűntudat vagy szégyen érzésével, és emiatt később esetleg felmerül benned, hogy az esetleges lelki fájdalmadat akár szerhasználattal is csillapíthatnád.

Figyelmeztető jelek

Amennyiben úgy érzed, nem vagy képes a belső világodra kellően tudatosan reflektálni, ne szégyelld szakember segítségét igénybe venni, és az útmutatásai alapján azonosítsd be a gondolkodásodban és az érzelemvilágodban felfedezhető mindazon jeleket, amelyek a visszaesés veszélyére figyelmeztetnek. Tudnod kell ugyanakkor, hogy a visszaesésre figyelmeztető jelek felismerése csak félsiker. Arra is szükség van ugyanis, hogy az általad választott szakember segítségével kialakítsd azokat a stratégiákat, amelyeket a kockázatos helyzetekben megfelelően tudsz alkalmazni annak érdekében, hogy a téged érő kihívásokkal képes legyél megbirkózni – mégpedig anélkül, hogy bármiféle szert használnál.

Az, hogy korábban stabilan optimális volt az állapotod, azt bizonyítja, hogy igenis képes vagy uralni a szerhasználatra irányuló esetleges késztetéseidet. Te már megmutattad magadnak és a környezetednek, hogy vissza tudod szerezni a kontrollt az életed felett. Most pedig itt az idő, hogy erre tudatosan emlékeztesd is magad. Egyrészt legyél büszke arra, amit elértél, és ne vádold magad, ha olykor meginogsz, másrészt jusson eszedbe a függőségednek az a sok negatívuma, amelytől sikerült megszabadulnod, amikor józanná váltál.

Motiváció

Ha észreveszed, hogy kissé meggyengült a leszokás melletti elköteleződésed, akkor ismét vedd számba mindazokat az okokat, amelyek folytán annak idején a józanságot választottad a függőség helyett. Kapaszkodj ismét szorosan azokba az elvekbe, amelyek még most is képesek lehorgonyozni téged akkor is, amikor a lelked valamiért háborog. És bár talán meg tudnád magyarázni, hogy bizonyos helyzetekben miért nem ártana neked, ha nem tartózkodnál a szerfogyasztástól, inkább amellett sorakoztass fel érveket magadban, hogy miért a józanság az egyetlen járható út számodra. Azok a dolgok lebegjenek a szemed előtt, amelyeket a világon semmiért sem áldoznál fel a függőség oltárán!

Ha szükséges, ismét kezd el gyakorolni mindazokat a rutintevékenységeket, amelyek annak idején segítettek neked a szerhasználatról való leszokásban, illetve a szerfogyasztástól való tartózkodásban. Emellett mindenképpen kerüld azoknak az embereknek a társaságát, akik a kellemetlen viselkedésükkel vagy a szerhasználati szokásaikkal negatívan hatnak rád.

A hétköznapokban gyakorolt praktikus elővigyázatosság mellett az is nagyon fontos, hogy a tartós felépülésedet biztosító és egyben az épülésedet szolgáló bizonyos gondolatok a szilárd meggyőződéseddé váljanak. Érdemes lehet például az alábbi gondolatokat magadévá tenned.

  • Nem kell, hogy mindig jól érezzem magam a bőrömben.
  • A vágyaim azonnali kielégítésnél célravezetőbb a vágyaim kielégítését késleltetnem.
  • A legnagyobb jutalom számomra a folyamatos fejlődés: önmagam kreatív újraalkotása.
NE FELEDD:
Ha az ingadozás nem emészt fel, biztos lehetsz abban, hogy a jutalom nem marad el!

Ha e-mailben is szeretnéd megkapni az Optima Teszted eredményét egy letölthető fájlban (teljesen ingyenesen), csak töltsd ki az alábbi mezőket, és kattints a gombra.

E-mail-cím:*
Név:*
ÁSZF és adatvédelmi szabályzat:* Az ÁSZF-et és az adatvédelmi szabályzatot elfogadom.