Fejlődési zóna

Cselekvési tartomány

Felépülési zóna: FEJLŐDÉSI ZÓNA

Tartomány: CSELEKVÉSI TARTOMÁNY

Az általad igaznak minősített állítások alapján arra lehet következtetni, hogy a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából a gondolataid és a viselkedésed olyan jegyekkel bírnak, amelyek általában a Fejlődési zóna Cselekvési tartományába sorolható egyénekre jellemzőek. 
  • Határozott lépésekkel haladsz a józanná válás útján…
  • Képes vagy önkontrollt gyakorolni…
  • Teszel azért, hogy olyan életet élhess, amilyet mindig is szerettél volna…
A felépülés vágya…
Aki a szenvedélybetegségből való felépülés szempontjából a Fejlődési zóna Cselekvési tartományában van, határozott lépésekkel halad a józanná válását segítő fejlődés útján, mégpedig azért, mert tevékenyen tesz azért, hogy felülkerekedjen a függőségén. Lehet, hogy néhány napja már nem is fogyasztasz alkoholt és/vagy kábítószert. Az pedig, hogy a felépülésed érdekében konkrét lépéseket teszel, azt jelzi, hogy bizonyos fokig már el is köteleződtél a rendszeres szerhasználatról való leszokás mellett. Te már nem kételkedsz abban, hogy képes vagy változni – hiszen valószínűleg már kellő mennyiségű ismerettel rendelkezel a függőségeddel kapcsolatban, és talán azt is tudod, mik azok az eszközök, amelyeknek a segítségével le tudsz szokni. Számodra már nyilvánvaló, hogy milyen hatással vannak a szerhasználati szokásaid a mindennapi életedre, és azzal is tisztában vagy, hogy a céljaid eléréshez szükséged van bizonyos fokú önkontrollra. Ennek ellenére nem biztos, hogy végérvényesen el is köteleződtél a teljes absztinencia mellett, és az is lehet, hogy éppenséggel nem zárod ki a lehetőségét annak, hogy alkalmasint még fogyasztani is fogsz valamilyen szert. Azon azonban már túlvagy, hogy ölbe tett kézzel várj arra a pillanatra, amikor érdemben tehetsz valamit önmagadért, vagy amikor esetleg bekövetkezik a csoda, és minden megoldódik magától. Mivel már el tudod képzelni, milyen lesz a jövőbeli Józan Éned, ezért nemcsak egyfajta vágyálmot kergetsz, hanem minden egyes nap teszel is azért, hogy megfelelően tudd irányítani a gondolatait, az érzéseidet és a cselekedeteit annak érdekében, hogy az önbecsülésed helyreálljon, és olyan életet élhess, amilyet mindig is szerettél volna.
A leszokást segítő eszközök
Feltehetőleg már megismerted és ki is választottad magadnak azokat az eszközöket, amelyek segíthetnek a leszokásban. Esetleg már szakembernél is jártál, elmentél valamelyik önsegítő csoportnak a gyűlésére, vagy elolvastál jó néhány könyvet a leszokás témájában. Amennyiben azonban mindezek ellenére úgy érzed, még nem jött el az a fajta áttörés, amelyre igazán vágysz, akkor érdemes továbbfinomítanod az eszköztáradat. Nagyon fontos, hogy egy olyan leszokási programot csinálj végig, amely megfelelően igazodik a Te egyéni igényeidhez, és ezért hatékonyan segíti elő a talpra állásodat. Ezzel összefüggésben természetesen azzal is érdemes tisztában lenned, hogy nincs olyan felépülési program, amelynek a teljesítése ne venne igénybe jelentős időt. A rendszeres szerhasználatról való leszokás ugyanis nem egy esemény, hanem egy folyamat. Ez a folyamat pedig akkor lesz a lehető leggördülékenyebb, ha egy tudatosan kidolgozott, a személyedre szabott felépülési program keretei között megy végbe – annak érdekében, hogy tartós sikert eredményezzen. Habár a szokásaidon való változtatás előnyei már nyilvánvalóak számodra, előfordulhat, hogy néha úgy érzed, megrekedtél, vagy nem tudsz megfelelő döntést hozni (például egy magánéleti vagy egy munkahelyi kihívás kapcsán). Esetleg néha szorongsz is, vagy éppen érzelmileg túlreagálsz bizonyos helyzeteket. Ilyenkor akár fel is ébredhet benned a vágy arra, hogy a régi, megszokott magatartásmintáidra hagyatkozva, az alkoholt vagy a drogot hívd segítségül. Amennyiben azt tapasztalod, hogy esetedben valóban fennáll mindezeknek a lehetősége, akkor feltétlenül érdemes megerősítened a változás melletti elköteleződésedet.
Elvi kérdés
Lehet, hogy Te is azok közé tartozol, akiknek praktikus segítséget jelenthet, ha elvi kérdést csinálnak a józanságból. Az elvek ugyanis olyan megingathatatlan személyes meggyőződések, amelyek az egyén életvitelének szilárd alapját képezhetik, és ennek megfelelően egyfajta biztos pontként szolgálnak azokban a helyzetekben, amikor a dolgok esetleg bizonytalanná vagy kiszámíthatatlanná válnak körülöttünk. Az elvek lehorgonyoznak bennünket lelkünk háborgó tengerén. Bármilyen fontossá kezd is válni számodra a józanság, valószínűleg fel tudnál hozni néhány érvet amellett is, hogy miért igyál vagy drogozzál újra (még ha csak keveset is). Bizony óhatatlanul adódnak majd az életedben olyan helyzetek, amelyek kapcsán felmerülhet benned a kérdés: minek is fektess annyi energiát a leszokásba és egy teljesen új életvitel kialakításába? Ha viszont a józanság számodra elvi kérdés, akkor ezekben a helyzetekben valójában még csak mérlegelésre sem lesz szükséged – mert azzal, hogy a józanság mellett döntöttél, végeredményben egyértelmű lesz neked, hogy minden helyzetben a józanságot válaszd a szerhasználat helyett. Amennyiben tehát elvi kérdést csinálsz a józanságból, megkönnyíted számodra azt a folyamatot, amely a józanságban való kiteljesedésedhez vezet.
Első a józanság
Az is lehet, hogy a szenvedélybetegségből való felépülésednek ezen a pontján egyértelműen a józanságot teszed az életedben az első helyre – és számodra minden más csak a józanság után jön. Az effajta lelkesedésednek és elköteleződésednek a hátterében pedig feltehetőleg az a tény áll, hogy Te már tudod: ha nincs józanság, akkor bizony semmi sincs – legfeljebb csak a problémák. Talán rájöttél már arra, hogy ha nem ragaszkodsz a józanságodhoz, akkor egyszerűen képtelen vagy megbirkózni a legkülönfélébb problémáiddal. Esetleg már azt is tudod, hogy akkor vagy csak képes megoldani az egyes problémákat, ha kellő kontrollt gyakorolsz a gondolataid, az érzéseid és a cselekedeteid felett – függetlenül attól, hogy a problémáid oka a korábbi szerfogyasztási szokásaidban keresendő, vagy épp ellenkezőleg, a problémáid elől próbáltál a szerhasználatba menekülni. Bármilyen elkötelezett vagy is a tartósan józan életvitel kialakítása iránt, előfordulhat, hogy időnként elbizonytalanodsz. Ha azonban ilyenkor is kitartasz a felépülési programod mellett, akkor a mélypontokon túljutva, egyre közelebb kerülsz ahhoz az optimális állapothoz, amelyben a józanság nem kevesebb, mint a lételemed.
NE FELEDD:
Fejlődsz, és helyesen cselekszel, így biztos lehetsz abban, hogy a jutalom nem marad el!

Ha e-mailben is szeretnéd megkapni az Optima Teszted eredményét egy letölthető fájlban (teljesen ingyenesen), csak töltsd ki az alábbi mezőket, és kattints a gombra.

E-mail-cím:*
Név:*
ÁSZF és adatvédelmi szabályzat:* Az ÁSZF-et és az adatvédelmi szabályzatot elfogadom.